Arti kata kejayaan menurut KBBI

kejayaan [ke·ja·ya·an]

Kata Nomina (kata benda)
Dari kata dasar: jaya.
 1. 1) kemegahan; kebesaran; kemasyhuran;
 2. 2) keadaan yang mapan dan menguntungkan (baik dalam segi materi maupun jiwa)

Kata-kata dari kata dasar jaya

Kata bijak terpopular kejayaan

 • Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan,tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan. Memang kalau tiada kesakitan, orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan.Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan.
  - Buya Hamka
 • Komunitas yang bangkit ini tidak berasal dari kalangan militer atau politikus kerana kedua kelompok ini sedang berada dalam bayang-bayang cobaan sehingga tidak mampu berperan lagi di persimpangan sejarah yang kritis ini. Kerana itu hampir semua sisi kesejarahan meniscayakan tanggungjawab dan menawarkan peran bagi kalangan intelektual untuk merekonstruksi khazanah ilmu pengetahuan dan kebudayaan yang diluluhlantakkan serbuan Mongol di Timur dan Sepanyol di Barat. Mereka harus membangun kedua modal itu sehingga kejayaan ilmiah dapat menggantikan kejayaan politik yang hilang akibat bencana perpecahan dan fanatisme golongan yang akut. Keduanya juga diperlukan guna membangun jaring ruhani dan pemikiran yang memelihara eksistensi dan identitas umat Islam dari keruntuhan, erosi dan perpecahan.
  - Yusri Abdul Ghani Abdullah
 • Masa lalu hanyalah pembuka jalan anda menuju kejayaan.
  - William Shakespeare
 • Jika yakin perang akan menghasilkan kemenangan, Anda harus bertempur, meskipun aturan melarangnya; jika perang tidak akan membawa kejayaan, janganlah bertempur, meski dalam tawaran kekuasaan.
  - Sun Tzu

Semua kata-kata bijak tentang kejayaan

Kata-kata di KBBI yang dekat dari jaya

Tip: doubleclick kata di atas untuk mencari cepat

[kejayaan] Arti kejayaan di KBBI adalah: kemegahan; kebesaran; kemasyhuran;. Lihat arti dan definisi di jagokata.

Database utama KBBI merupakan Hak Cipta Badan Pengembangan dan Pembinaan Bahasa, Kemdikbud (Pusat Bahasa)