Arti kata mencari-cari menurut KBBI

cari,
mencari-cari [men·ca·ri-ca·ri]

Kata Verbia (kata kerja)

Arti: sengaja membuat-buat lantaran (alasan dsb); mengada-adakan sesuatu yang sebenarnya tidak ada
contoh: 'ia cuma mencari-cari alasan yang tidak masuk akal sebagai pelarian'

Kata bijak terpopular mencari-cari

 • Dari begitu banyak sahabat, dan tak menemukan sahabat yang lebih baik daripada menjaga lidah. Aku memikirkan tentang semua pakaian, tetapi tidak menemukan pakaian yang lebih baik daripada takwa. Aku merenungkan tentang segala jenis amal baik, namun tidak mendapatkan yang lebih baik daripada memberi nasihat baik. Aku mencari segala bentuk rezki, tapi tidak menemukan rezki yang lebih baik daripada sabar.
  - Umar bin Khattab
 • Manusia yang paling lemah adalah orang yang tidak mampu mencari teman. Namun yang lebih lemah dari itu adalah orang yang mendapatkan banyak teman tetapi menyia-nyiakannya.
  - Ali bin Abi Thalib
 • Jangan takut jatuh, kerana yang tidak pernah memanjatlah yang tidak pernah jatuh. Yang takut gagal, kerana yang tidak pernah gagal hanyalah orang-orang yang tidak pernah melangkah. Jangan takut salah, kerana dengan kesalahan yang pertama kita dapat menambah pengetahuan untuk mencari jalan yang benar pada langkah yang kedua.
  - Buya Hamka
 • Kamu berkata kamu suka matahari, tapi kamu mencari perlindungan ketika matahari bersinar.
  - Bob Marley

Semua kata-kata bijak tentang mencari-cari

Kata-kata di KBBI yang dekat dari cari

Tip: doubleclick kata di atas untuk mencari cepat

[mencari-cari] Makna mencari-cari di KBBI adalah: sengaja membuat-buat lantaran (alasan dsb); mengada-adakan sesuatu yg.... Contoh: ia cuma mencari-cari alasan yang.... Lihat arti dan definisi di jagokata.

Database utama KBBI merupakan Hak Cipta Badan Pengembangan dan Pembinaan Bahasa, Kemdikbud (Pusat Bahasa)