Arti kata berbilik-bilik menurut KBBI

berbilik-bilik [ber·bi·lik-bi·lik]

Kata Verbia (kata kerja)
Dari kata dasar: bilik.

Arti: mempunyai banyak ruang kecil yang bersekat; beruang-ruang kecil

Kata-kata dari kata dasar bilik

Kata bijak terpopular berbilik-bilik

 • Hembusan angin laut kala senja benar-benar istimewa saat itu. Semilir tiupannya biasanya kurasa sendiri dalam bilik rumah berdinding bambu.
  - Ahmad Zaini
 • Pertemuanku dengannya berawal ketika aku mengunjungi sebuah perpustakaan besar di kotaku, Pekanbaru. Di saat tengah mencari-cari buku untuk keperluan tugas, di saat itu pula sebuah cinta telah mengintai-intai mangsanya. Dan ternyata, akulah yang terperangkap dalam bilik hati seorang lelaki. Romi yang sebelumnya tidak kukenal, tanpa sengaja beradu pandang denganku di koridor perpustakaan. Sebuah kisah romantis yang klasik, tapi sungguh begitu indah.
  - Ullan Pralihanta
 • Dalam bilik memori yang menampung hal-hal yang selayaknya tak perlu diingat, namun malah paling awet menempel di ingatan.
  - Erwin Setia
 • Definisi membuang suara adalah pergi ke bilik suara itu dan memilih salah satu dari dua partai yang tidak akan mengubah arah negara ini.
  - Bob Barr

Semua kata-kata bijak tentang berbilik-bilik

Kata-kata di KBBI yang dekat dari bilik

Tip: doubleclick kata di atas untuk mencari cepat

[berbilik-bilik] Arti berbilik-bilik di KBBI adalah: mempunyai banyak ruang kecil yang bersekat; beruang-ruang kecil. Lihat arti dan definisi di jagokata.

Database utama KBBI merupakan Hak Cipta Badan Pengembangan dan Pembinaan Bahasa, Kemdikbud (Pusat Bahasa)